در چند روز اخیر مطالب و شایعاتی را در چندین سایت معتبر در مورد ابطال پروژه Yamhil خوندوم .( Yamhilپروژه ای است که بر مبنای هسته 90 نانومتری پرسیکات و معماری IA-32 خواهد بود). مامورین اینتل نیز ادعا کردند که اینتل روی ترویج معماری IA-64 متمرکز خواهد شد (خانواده Itanium) و فعلا پروژه Yamhil منتفی است.
به هر حال من فکر میکنم که اینتل yamhil را عرضه خواهد کرد ؛ ادامه مطلب را بخونید تا بگم چرا؟
بیایید تصور کنیم که اصلا در پرونده های اینتل چیزی با نام Yamhil نیست ! چه خواهدشد؟
تا مدتی دیگر AMD پردازنده های 64 بیتی خود را با نام Clawhammer راه می اندازد. که البته این پروژه جدید X86-64 به طور کامل توسط مایکروسافت نیز پشتیبانی خواهد شد!!
مایکروسافت؟
بله , مایکروسافت, غول جهان سیستم های عامل.البته همانطور که می دانیم مایکروسافت در بازار سیستم های عامل در دو سال گذشته کمی با ناکامی مواجه شده است. البته با توجه به عملکرد این شرکت چیز عجیبی هم نیست. زمانی مایکروسافت با سیستم های عامل WIN95 و win NT 3.51 تحول عظیمی بوجود آورد . ولی بعد از آن تنها این سیستم ها را ویرایش می کرد و کمی از نظر ظاهری و کمتر مبانی آن را دست کاری میکرد. مثلا درایور های جدید تری را پشتیبانی می کرد. مثل win 98 و win xp .
البته نسخه هایی از win XP هم اکنون نیز از پردازنده های 64 بیتی itanium پشتیبانی می کند ( ولی با هزار تا اشکال و کلی زور)
پس مایکروسافت انگیزه پیشرفت بسیار زیادی دارد.
ناگهان صحبت از clawhammer های 64 بیتی به میان آمد که البته نامزد بازار انبوهی نیز هستند. با پشتیبانی مایکروسافت از این محصول و وعده و وعید های مایکروسافت این شرکت نیز با Hammer هم پول هنگفت و هم جایگاه قبلی خود را بدست می آورد. به عبارت دیگر ده ها میلیون سیستم عامل برای این پردازنده فروخته خواهد شد؛ آنهم از شرکتی که بهترین پشتیبانی را بکند . که در حال حاضر این قول را مایکروسافت به AMD داده است. در نتیجه هم Amd که در حال حاضر و تا قبل از عرضه Clawhammer بازار نسبتاً خوبی ندارد با پشتبانی یک غول بزرگ به خواسته هایش خواهد رسید و هم این غول بزرگ یعنی مایکروسافت جایگاه خود را پیدا خواهد کرد. البته طبق گفته مسئولین این شرکت تاریح عرضه چنین سیستم عاملی در پایان سال و یا ابتدای سال آینده است. ضمن اینکه سیستم عامل اصلی پردازش 64 بیتی همان لانگ هورن مایکروسافت است که از قرار معلوم تا سال 2005 عرضه نخواهد شد( اینها که تو بازاره نسخه بتاشه).
گذشته از این اگر hammer حداقل کمی سریع تر با برنامه ها کار کند دورباره مایکروسافت دست بر نخواهد داشت و office 64 را نیز عرضه خواهد کرد. بنابر این مایکروسافت دورباره دلی از عزا در خواهد آورد.
و اینتل که مخالف AMD است چه می تواند بکند؟ بسیاری از کاربران معتقدند که P4 های 32 بیتی نسبتاً و Itanium های 64 بیتی کاملاً گران هستند و خرید آنها دیوانگی است. ( ایتانیوم 2 با 1Ghz و 3 Mb حافظه L3 با قیمتی معادل 4220 دلار فروخته خواهد شد) .
و اما در مورد بازار؟ اینتل همواره کمی جلوتر از AMD بوده است ولی در این موقعیت اگر اینتل همچنان بر همین راه کنونی با همین خیالات بخواهد حرکت کند , تا چند وقت دیگر این AMD است که جلوتر از اینتل حرکت می کند.
هر چند Itanium 2 قوی ترین 64 بیتی حال حاضر است ولی با توجه به قیمت بالای آن کمتر کسی به دنبال آن می رود , حال آنکه Opteron با قیمتی تقریباً نصف Itanium 2 و بازدهی تقریباً در حد کافی از Itanium انتخاب بهتری می باشد.( البته opteron اصلی گویا چند وقت دیگر عرضه می شود) و این به آن معنی است که اینتل در بازار سرورهای پرقدرت نیز بازنده خواهد شد. ( در مورد Opteron امروز یا فردا مطالبی خواهم نوشت) همچنین AMD ClawHammer DP که مخصوص سرورهای رومیزی می باشد نیز در بالای سر ZEON از اینتل با اقتدار خواهد ایستاد.
حال باید ببینیم اینتل برای اجتناب از این موارد چه باید بکند؟
در واقع اینتل برای فرار از این شکست هیچ راهی جز عرضه Yamhil نداردچون در غیر این صورت بازنده ای بیش نخواهد بود . Yamhil می تواند با فناوری 90 نانومتری پرسیکات و با کمک آن به عنوان قوی ترین پردازنده هم 64 و هم 32 بیتی تبدیل شود. البته عرضه این محصول امتیازات بسیاری را از اینتل صلب خواهد کرد که در ادامه به آن می پردازیم :
امکان عرضه yamhil وقتی قوی می شود که AMD clawhammer پرسیکات را پشت سر بگذارد( در پردازش 32 بیتی) در این صورت اینتل که همه چیز را بر باد رفته می بیند محصول خود را عرضه می کند , البته به دلیل سیاست های امنیتی فوق العاده اینتل چیز زیادی از آن معلوم نیست. البته همانطور که گفتم مسئولین اینتل فعلاً این پروژه را منتفی کرده اند. چرا که با عرضه آن به عنوان محصولی 64 بیتی که مسلماً کارایی آن از محصولات فعلی بیشتر است , در آن هنگام فروش خانواده Itanium به حداقل خود خواهد رسید و اینتل یکی از پروژه های قوی خود را از دست خواهد داد , مگر اینکه سری بعدی ایتانیوم ها با قیمتی بسیار کمتر از حال حاضر عرضه شوند. که البته در صورت عرضه yamhil این امر دور از واقع نیست.
به هر حال ویژگی این جهان , غیر قابل پیش بینی بودن آن است ؛ پس تا بعد
با تشکر محسن